Totaal aantal pageviews

DE GESCHIEDENIS VAN VAD DEURNE

VRIENDENKRING ANTWERPSE DISTRIBUTIE

GESTICHT IN 1930

HISTORIEK


In het jaar 1930 nemen enkele collega's van E.M.S. te Borgerhout het initiatief om een vriendenkring te stichten. Dit met de bedoeling om alle jubilarissen met 25 of 35 jaren dienst bij de vennootschap te huldigen. Onder het voorzitterschap van L. Elbers wordt van wal gestoken. Er wordt een omhaling gedaan bij het personeel en de eerste jubilarissen werden gevierd. Dit gebeurt dan in één of ander café in de buurt. De gevierden krijgen een prachtig geschenk, en trakteren dan op hun beurt met een vaatje gerstenat. Dat blijft zo tot het uitbreken van de tweede wereldoorlog.
Tijdens deze droevige periode beperkt alles zich tot het overhandigen van een geschenk onder de vorm van op de zwarte markt gekochte eetwaren, een zeer belangrijk iets in die tijd.

Onmiddellijk na het einde van de oorlog komt het feestcomité terug en voorgoed in actie. Zo wordt besloten de vieringen voortaan niet meer in een cafe, doch in eigen midden te laten plaatsgrijpen.
Met de toelating van toenmalige dienstoverste -deze wordt dan mee in de zaak betrokken- wordt het werkhuis in een feestzaal omgetoverd. Guirlandes, bloemen en alles wat voor versiering kan dienen wordt aangeschaft.
Zo komt het eerste feestmaal tot stand. Belegde broodjes en koffie, zoveel men maar wil. Ondertussen wordt door een variétégezelschap voor de nodige attractie gezorgd. Na de huldiging wordt nog een pintje gedronken maar zonder overdaad.

In de jaren 50 wordt de kring uitgebreid tot de verschillende secties van de toenmalige sector noord. In 1957 wordt het feestbestuur getroffen door het verlies van hun penningmeester, Leemans Albert. Deze komt om het leven bij een werkongeval in een hoogspanningspost in de Leescorfstraat te Borgerhout. Zijn opvolger als schilder neemt ook zijn functie in het bestuur over. Geleidelijk worden dan jongere mensen ingeschakeld om de op rust gestelde stichters - Elbers, Goedkint en Jacobs - op te volgen.

Het voorzitterschap wordt in 1962 overgedragen aan Seresia G.In 1967 wordt gebroken met de traditie van pistolets met kaas en hesp. Op 29 december van dat jaar zitten we met 85 mannen aan tafel voor een uitgebreide koude schotel met broodjes en koffie.

In 1970 verhuist de meterdienst naar de Volksstraat. Dit is een enige gelegenheid om ons feest te laten doorgaan in de leegstaande eikzaal, er is meer plaats en het werkhuis moet niet meer ontruimd worden. Echter niet voor lang.

In 1972 doet mr Verswijfel zijn intrede te Borgerhout en onze feestzaal wordt omgebouwd tot een refter, bad- en kleedzaal. Gelukkig is ondertussen het chalet te Kontich uitgebreid. Er wordt een overeenkomst bereikt met K.V.E. en op 23 september 1972 zitten we voor het eerst in de geschiedenis van onze vriendenkring, samen met onze echtgenote, aan tafel voor een warme maaltijd. Daarna wordt er lustig gedanst op de tonen van het orkest "De Zwervers". Een onvergetelijke dag voor hen die het hebben meegemaakt.
Begin 1976 wordt besloten om onze vereniging uit te breiden tot het bediendenpersoneel van het hoofdbureel, die wegens reorganisatie deel uitmaken van het gewest Antwerpse Randgemeenten.

Einde 1976 brengt dan weer een omwenteling in ons bestaan: een tiental leden, waaronder het feestcomité, stelt een statuut op waarin onder andere vermeld wordt dat jaarlijks een algemene ledenvergadering zal belegd worden tijdens dewelke de bestuursverkiezing aan bod dient te komen. Dit gebeurt dan een eerste maal op 27 januari 1977. In aanvulling van het bestaande comité- Seresia, Willems en Berkhof - worden verkozen: Braspenninckx, Ceusters, Goedschalckx en Van Staeyen. Er volgen al snel kleine wijzigingen.

OP 25 januari 1979 ziet het bestuur er uit als volgt:
Voorzitter: Seresia G.
Ondervoorzitter: Braspenninckx Ch.
Secretaris: Berkhof A.
Penningmeester: Van Staeyen G.
Feestleider: Ceusters H.
Raadsleden: Van Remoortel M. en Willems. M.

In 1980 heeft er een belangrijke wijziging plaats, namelijk de reorganisatie bij E.B.E.S., waarbij ook onze vriendenkring een verandering ondergaat. De vriendenkring van de Moonstraat (O.K.I.M.) fusioneert met deze van Borgerhout waarna de nieuwe vriendenkring Z.A.T.D. verder zal blijven ijveren voor de vriendschap onder het personeel.

In 1983 wijzigt het bestuur: Voorzitter Seresia is geen kandidaat meer en wordt opgevolgd door R.Frederickx.
Ook secretaris Berkhof laat zich opvolgen, nl. door J.Wezenbeek. De twee anciens hebben zeker een pluim verdiend voor hun jarenlange inzet als voorzitter en secretaris
Seresia G. Van 1962 tot 1983 = 21 jaar
Berkhof A. Van 1957 tot 1983 = 26 jaar

De vereniging kent in de loop der jaren ook heel wat erevoorzitters (kaderleden) te beginnen met dhr. De Rijck als eerste, gevolgd door onder andere: dhr.Duquenne en dhr. Duprez, e.a...
Onder het voorzitterschap van R.Frederickx wordt in 1985 gestart met een Sinterklaasfeest. Kinderen tot 12 jaar ontvangen een geschenk uit de handen van de sint. Het feest wordt opgeluisterd met een attractie en nadien een hapje.

Op 24 juni 1986 ziet het bestuur er als volgt uit:
Voorzitter: R.Frederickx
Ondervoorzitter: Ch.Braspenninckx
Secretaris: W. De Weerdt
Penningmeester: G.Van Staeyen
Feestleider: H.Ceusters
Raadsleden: M.Willems, E.Bril, R.Goossens, L.Goedschalckx

In 1989 wordt de naam van de vriendenkring "Z.B.C.D.W.", afkorting van "zetel Borgerhout, Centrum, L.O., Antwerpen, Deurne-Werken "
In 1990 nogmaals een naamwijziging: "B.L.A.D." wat betekent "Borgerhout, L.O., Antwerpen, Deurne". Dit ten gevolge van de opsplitsing van de diensten in de Moonstraat.
Activiteiten zoals algemene ledenvergadering gaan nu door in de refter van de Moonstraat, waar zelfs frieten en mosselen klaargemaakt worden door vrijwilligers.
Voor het Sinterklaasfeest wordt zelfs de tekenzaal ontruimd en als feestzaal omgebouwd terwijl de refter dienst doet als café voor de dorstige vaders en medewerkers.

In 1998 wordt onze naam opnieuw gewijzigd in “V.A.D.” d.w.z. “Vriendenkring Antwerpse Distributie”. Alle activiteiten gaan nu door in het gebouw aan de Merksemsesteenweg 233 te Deurne, met als uitzondering onze jubilarisviering waarvoor we een zaal huren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten